In het afgelopen jaar heb ik wel 250 cv’s voorbij zien komen. Omdat je cv het eerste is wat een recruiter ziet, is het belangrijk dat het op een positieve manier opvalt. Of dat het in ieder geval niet opvalt op een negatieve manier. Hieronder 6 tips voor een winnend cv.

Geschreven door: Genaud Solisa

 1. Check check dubbelcheck

  Via de mail solliciteren is in een muisklik gebeurd. En eenmaal verzonden is dit niet meer terug te draaien. Zorg er dus voor dat je meestuurt wat je daadwerkelijk mee wilt sturen. Check, check, dubbelcheck. Kijk dus niet alleen dat je iets mee stuurt maar ook dat dit het juiste bestand is. Een recruiter stuurt namelijk niet een email dat het verkeerde document is meegestuurd.

 2. Gebruik de juiste aanhef

  Vaak beginnen brieven met “Geachte mevrouw Solisa”, terwijl ik een man ben. Deze mensen belanden meestal al op de andere stapel, omdat het een bepaalde slordigheid aangeeft. Hoeveel moeite is het om hier even over te bellen? Zoek op bij wie je solliciteert op LinkedIn, Twitter of Facebook om er zeker van te zijn dat je de juiste aanhef gebruikt.

 3. Schrijf niet alles uit

  Soms kom ik een cv van 15 pagina’s tegen. Hierin wordt echt elke werkervaring en cursus uitgebreid vermeld. Dit is natuurlijk veel te lang. Een cv van 2 à 3 pagina’s is prima. Hou de informatie relevant voor de vacature en laat je zelf zien. Wat kun je over jezelf vertellen dat echt past bij de vragen uit het profiel? Probeer dit zo kort en helder mogelijk te verwoorden in de profielschets.

 4. Foto?

  De meest opvallende fout die gemaakt wordt bij het maken van een cv is het toevoegen van een onprofessionele foto. Een foute foto kan ervoor zorgen dat je kansen voor een gesprek direct zinken naar het nulpunt. Als je een goede professionele foto hebt, kun je overwegen deze toe te voegen. Bij twijfel kun je hem beter achterwege laten.

 5. Let op als je templates gebruikt

  Er is niks mis met het gebruiken van een “Template CV”, maar pas dan wel de titel van het document aan. Je gelooft niet hoe vaak dit mis gaat. Check ook altijd goed of je niet ergens iets als “Fill name and adress here” hebt laten staan.

 6. Vraag hulp

  Laat altijd iemand anders je cv nog eens lezen om eventuele spelfouten eruit te halen. Er is geen ‘beste cv’, maar hopelijk kom je met deze tips een heel eind. Heel veel succes met het schrijven van je cv!

Vers op het blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Vergroot kaart