Je hebt de vacature voor je droombaan gespot en staat te springen om te beginnen. Moet je wel nog even door de sollicitatieprocedure komen. Stap één: een monsterlijk goed cv. Een modern cv dat de mensen binnen de organisatie waar jij wilt werken laat zien dat al die andere kandidaten voor spek en bonen meedoen. Hoe maak je zo’n cv?

Al meer dan 500 jaar gebruiken mensen een cv om te solliciteren. We weten inmiddels dus wel hoe een cv eruit ziet. Maar om diezelfde reden zijn we vastgeroest in ‘hoe het hoort’ en zitten we muurvast in een eeuwenoud, weinig inspirerend stramien. Hoe geef je jouw cv wat schwung mee? Hoe val je op door het nét even beter aan te pakken dan al die spek-en-boontjes? Zes tips.

1. Frisse start

Begin met je persoonsgegevens. Vroeger hoorden daar ook allerlei bijzaken als burgerlijke staat bij, maar dat is echt niet meer nodig. Sterker nog, dat komt nogal oubollig over. Je naam, adres, woonplaats, nationaliteit, telefoonnummer en email zijn voldoende. Heb je een rijbewijs? Ook leuk om te noemen. Oh, en zet er geen ‘personalia’ of ‘algemene gegevens’ boven, dat doet denken aan systeemplafonds en multomappen. Keep it fresh.

2. Speciaal voor de werkgever

Bij wie komt jouw cv onder de aandacht? In eerste instantie is dat vaak een (interne of externe) recruiter of een HR-medewerker. Zij kijken als een poortwachter naar je cv en gaan daarbij een checklist af: voldoet deze kandidaat aan de eisen wat kennis en ervaring betreft?

Lees de vacaturetekst daarom goed door. Zorg dat je ‘m van A tot Z kent en dat je inspeelt op alle genoemde eisen en wensen. Schrijf de (werk)ervaring die je hebt speciaal op die eisen en wensen, waarbij je de belangrijkste en meest recente ervaring extra aandacht geeft. Gat in je cv door een leuke reis, sabbatical of een periode van mantelzorg? Benoem het, maak er iets relevants van.

Extra tip: meer is soms beter, wat je cv betreft. Vermeld zoveel mogelijk kennis en ervaring die je in huis hebt. De persoon die jouw cv bekijkt kent de organisatie goed en legt vaak een link die je zelf nog niet had gelegd. Werk je met een recruiter? Dan kun je samen jouw uitgebreide cv finetunen voor de organisatie waar je solliciteert.

 

Technische vacatures

3. Verleid de hiring manager

De zogeheten hiring manager besluit wie er wordt aangenomen en wordt meestal ook jouw directe leidinggevende, als je wordt aangenomen. Die hiring manager heeft veel vakinhoudelijke kennis in huis, dus genoeg diepgang in je cv en motivatiebrief is een must.

Laat daarom niet alleen zien wat je hebt gedaan, maar ook waarom je dat hebt gedaan en hoe je ‘t hebt gedaan. Wees niet bang om daarbij je kleurrijke karakter door te laten schemeren; de cultural fit speelt tegenwoordig een steeds grotere rol in het sollicitatieproces.

Tot slot: de ogen van die hiring manager willen ook wat. Besteed daarom genoeg aandacht aan een fijne layout en zorg dat het geheel er fris, strak en professioneel uitziet. Spelfouten maak je natuurlijk niet. Wie een fout maakt in zo’n belangrijke tekst als een cv, kan het natuurlijk wel schudden.

4. Schrijf een cv, geen boek

Een uitgebreid cv is iets anders dan een boekwerk. Geen enkele recruiter wordt blij van enorme lappen tekst. Houd je cv daarom to the point.

Extra tips: gebruik bulletpoints en maak die specifiek:

  • Verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een team van 6 collega’s.
  • Voeren van voortgangsgesprekken.

Helemaal mooi als je concrete resultaten kunt noemen. Heb je cijfers? Extra verleidelijk. Vergeet ook de namen van hardware /software / tools niet te noemen.

Hoe lang is te lang? Waar ligt de grens tussen een cv en een boekwerk? Een gouden regel bestaat niet, houd het relevant en to the point, van begin tot eind. Kom je uit op tien pagina’s? Grote kans dat je hier en daar op z’n minst wat langdradig bent geweest. Als het goed is heb je aan twee tot drie pagina’s genoeg. Heb je inmiddels een nogal indrukwekkende carrière achter de rug? Dan moet drie tot vier genoeg zijn.

5. Gebruik de juiste functietitels

Soms gebruiken organisaties afwijkende namen voor functies. Kijk dus goed naar de gevraagde kennis en ervaring. Herschrijf de matchende functies van vorige werkgevers naar de termen die in de vacature worden gebruikt.

Heb je verantwoordelijkheden gehad die eigenlijk binnen een hogere functie passen? Schrijf die dan zeker op. Beschrijf wat je precies deed, hoe je dat aanpakte en waarom juist jij die verantwoordelijkheden op je nam. Hulp nodig? Dit is best een pittig onderdeel, vaak kan je eventuele recruiter je hierbij helpen.

cv voorbeeld

6. STRAK

Houd jij je bezig met berekeningen over verre sterrenstelsels en zwarte gaten? Dan verwacht niemand van je dat je daarnaast ook nog designer bent. Toch is iedereen gevoelig voor ‘het plaatje’. Om je cv niet alleen inhoudelijk maar ook qua vormgeving lekker over te laten komen, hebben we een gratis voorbeeld-cv voor je klaargezet. Voel je vrij die te gebruiken, succes!

Op gesprek, en nu?

Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Lekker bezig jij! Je cv was blijkbaar overtuigend. Volgende stap: nét zo overtuigend zijn tijdens je eerste gesprek. Hoe je dat doet? We helpen je op weg in ons artikel 10 tips om op interview te gaan!

Geschreven door Lizzy Jacobs & Tom Benders

Download het voorbeeld cv

Klik om te downloaden

Vers op het blog
Advitronics
allinq
Alliander
BAM
Belgacom
Centric
Enexis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergroot kaart