Hoewel ik met recruitment mijn geld verdien, draait recruitment niet om geld. Recruitment gaat over mensen. En omdat je elke dag met andere mensen te maken hebt, wordt het werk nooit routine of een kunstje. Dat maakt het zo mooi!

Geschreven door: Fehim Nizam

Volgens mij hoort een recruiter niet met cv’s te schuiven of 20 cv’s te schieten op een vacature en het acceptabel vinden dat 18 daarvan nog niet eens in de buurt komen van een match. Een recruiter moet niet zoveel mogelijk potentiële kandidaten bellen. Op die manier kun je geen waarde en kennis toevoegen. Op die manier kun je niet die deuren openen die daarvoor onzichtbaar waren. Op die manier kom je niet zo snel tot de perfecte match. En dat is uiteindelijk wel bedoeling natuurlijk!

“Mijn werk bestaat voor 75% uit luisteren”

Ik zorg ervoor dat mensen met elkaar in contact komen. Een recruiter moet door persoonlijk contact proberen de juiste kandidaat te vinden. Oprechte interesse is hierbij heel belangrijk. Ik zeg altijd dat mijn werk voor 75% uit luisteren bestaat. Het gaat om het snappen van de markt, het kennen van je klanten en kandidaten en het ontdekken van wensen en ambities. Als je interesse de basis is, dan worden zelfs foutjes je vergeven. “Daarom werk ik dus niet meer met recruiters”, krijg ik dan ook nooit te horen.

Wat ik zelf te melden heb, is meestal niet zo relevant. Een recruiter moet zichzelf ondergeschikt durven maken. Het enige wat voor mij als recruiter telt, is dat er een perfecte match komt tussen bedrijf en kandidaat. Wel kan ik adviseren over marktontwikkelingen aan zowel klant als kandidaat. Als recruiter leer je trends herkennen en ontdek je niet alleen wat nu relevant is, maar ook datgene dat over vijf jaar relevant is.

“Het enige wat voor mij als recruiter telt, is dat er een perfecte match komt tussen bedrijf en kandidaat”

Ja, recruitment is mijn vak. Ik vind het fantastisch en ik neem het serieus. En ik verdien er mijn geld mee. Maar recruitment zelf draait niet om geld, dat draait om mensen.

Vers op het blog
Advitronics
allinq
Alliander
BAM
Belgacom
Centric
Enexis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergroot kaart